Auto huren in het buitenland - tips & tricks



Een auto huren in het buitenland blijft spannend. Er zijn een aantal vragen die automatisch naar boven komen als je overweegt om een auto te huren: welke maatschappij moet ik kiezen? Welke verzekeringen heb ik nodig? Moet ik het eigen risico afkopen? Is mijn Nederlandse rijbewijs geldig? Heb ik een creditcard nodig? Hoe zorg ik dat ik niet word opgelicht door de maatschappij waarvan ik de auto huur?  Dit zijn allemaal terechte vragen! Hieronder heb ik wat tips verzameld die kunnen helpen bij het huren van een auto in het buitenland. 


1. Heb ik een Creditcard nodig om een auto te huren?

Om een auto te huren heb je bij de meeste verhuurbedrijven een creditcard nodig. De creditcard dient als waarborg voor het eigen risico. Heb je geen creditcard, dan zijn er toch verschillende mogelijkheden om een auto te huren. Zo biedt Sunnycars bijvoorbeeld bepaalde auto's aan die te huur zijn zonder creditcard. Let op: je betaalt natuurlijk wel meer voor de huur en je moet een minimale periode huren (5 dagen). Heb je toch een creditcard, houdt dan de volgende zaken in de gaten:

De creditcardhouder moet gelijk zijn aan de hoofdboeker
De persoon op wiens naar de creditcard staat wordt gezien als de hoofdboeker. Dit betekent dat je niet zomaar de creditcard van je vader, moeder of kennis kunt gebruiken. Heb je met een creditcard van iemand anders geboekt, dan krijg je de auto bij het verhuurbedrijf niet mee. 
Neem de creditcard mee naar het verhuurbedrijf
Dit hangt samen met het puntje hierboven. Bij het ophalen van de auto moet je de creditcard fysiek kunnen laten zien. Soms moet je de creditcard ook gebruiken om de borg af te rekenen. Zonder creditcard geeft het verhuurbedrijf de auto niet mee. 
Zorg dat je voldoende bestedingslimiet hebt
Meestal wordt er door de maatschappij tussen de 700-1500 euro ingehouden als waarborg voor de auto. Het is dus belangrijk dat je voldoende bestedingsruimte hebt op je creditcard. Zoek dit van te voren uit, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Let op: het bedrag wordt gereserveerd op je creditcard, dit betekent dat je het niet uit kunt geven aan andere zaken. Heb je een bestedingslimiet van 1500 euro, en wordt er 1200 euro afgeschreven voor de auto. Dan houd je nog maar 300 euro over op je creditcard om uit te geven aan de vakantie. 
Auto boeken met een prepaid creditcard
Sommige mensen hebben alleen een prepaid creditcard. Hoewel een prepaid creditcard veel voordelen heeft, is het meestal niet ideaal om een auto te huren. Niet alle autobedrijven accepteren een prepaid creditcard, omdat zij niet kunnen achterhalen hoeveel saldo er op de kaart staat. Accepteert de maatschappij het wel, dan moet je er zelf veel geld op zetten om genoeg te hebben voor de borg.

2. Welke verzekering moet ik afsluiten? En moet ik het eigen risico afkopen?

Het kiezen van een verzekering of dekkingspakket is vaak een van de lastigste dingen bij het huren van een auto. Ga je voor een all risk verzekering waarbij het eigen risico is afgekocht, dan betaal je natuurlijk meer dan wanneer je alleen een basisverzekering pakt. Een ding is belangrijk om jezelf te realiseren: het huren van een auto in het buitenland wordt niet gedekt door je reisverzekering of Nederlandse autoverzekering. Je hebt altijd een aparte verzekering nodig op beschermd te zijn. 

 

Bij het verhuurbedrijf heb je meestal een aantal (basis) verzekeringen die in de huurprijs inbegrepen zijn. Daarnaast heb je de optie om jezelf extra te verzekeren en op je eigen risico af te komen. Of je deze verzekeringen nodig hebt, ligt natuurlijk ook aan de reis die je gaat maken. Zelf kies ik er meestal voor om het eigen risico af te kopen. Je kan zelf nog wel zo voorzichtig zijn met de auto, er hoeft maar één gek 's nachts tegen jouw geparkeerde huurauto aan te rijden en je bent gelijk een hele hoop geld kwijt.  Bij Sunny Cars zijn alle huurauto's inclusief all risk verzekering. Dit betekent niet gelijk dat je bij andere verhuurders niet minder kwijt bent met een zelfde dekking. 


3. Zijn er extra kosten verbonden aan het huren van een auto?

Er zijn een aantal extra kosten die bovenop de huurprijs kunnen komen. Deze kosten worden soms duidelijk aangegeven op de website, maar kunnen soms ook 'verstopt' zijn in de algemene voorwaarden'. Voor de duidelijkheid heb ik deze kosten in twee categorieën gesplitst: toeslagen en kosten voor attributen 

Toeslagen:
Leeftijdsgebonden toeslag
Vaak geldt er een hogere huurprijs voor personen onder de 25 jaar, omdat er een grote kans is dat zij onervaren bestuurders zijn. Sommige bedrijven hebben ook nog verschillende prijzen voor personen tussen de 25-30 jaar en boven de 30 jaar. 
One way toeslag
Het komt vaak voor dat je een auto huurt maar deze op een andere plek wilt inleveren. Dit is vaak mogelijk, maar hiervoor geldt wel een toeslag. Deze toeslag is afhankelijk van het aantal kilometers tussen de twee plaatsen. 
Toeslag voor extra bestuurder
De hoofdboeker (creditcardhouder) is automatisch de persoon die verzekert is om in de auto te rijden. Wil je een extra persoon toevoegen? Dan betaal je hier soms een extra toeslag voor. Dat kan een bijtelling per dag zijn, of een vast bedrag. 
Toeslag het passeren een landgrens
Het kan zijn dat je een roadtrip maakt door verschillende landen, of dat je toevallig even de grens moet passeren om terug te komen in het land waar je de auto hebt gehuurd. Lees de voorwaarden van de automaatschappij dan even goed door, want het kan zijn dat je hiervoor een toeslag moet betalen. 
Toeslag voor het oversteken met een ferry
Ga je met een auto naar een eiland? Dan kan het zijn dat je extra kosten moet betalen omdat je de auto meeneemt op een ferry. Dit staat meestal ook vernoemt in de algemene voorwaarden. 

Kosten voor attributen:
Navigatie
Autoverhuurbedrijven bieden vaak de mogelijkheid tot het huren van een navigatiesysteem. Zelf gebruik ik gratis apps zoals maps.me of download ik de kaarten van Google Maps. 
Kinderzitje
Reis je met kinderen die nog in een kinderzitje moeten zitten? De verhuurmaatschappij biedt vaak zitjes aan in verschillende maten. 
Wifi
Er zijn nu zelfs verhuurbedrijven waarbij je een pakket kunt afsluiten waardoor je Wifi hebt in de auto. Dit kan handig zijn als je lange afstanden moet afleggen met veel personen in de auto. Rijd je met een of twee personen, dan zou ik zelf eerder kiezen voor een lokale simkaart. 


4. Wat voor autotype moet ik kiezen?

Voor deze vraag is geen passend antwoord. Dit hangt vooral af van de reis die je gaat maken. Zoek van te voren een aantal zaken uit:

Wat voor route ga rijden?
Wat is de kwaliteit van de wegen? Heb je te maken met hoogteverschillen (bergen)? Ga je veel off-road of rijd je voornamelijk op snelwegen? Rijd je door sneeuw of langs de kust?

Hoe lang zit je gemiddeld in de auto?
Gebruik je de auto alleen voor korte afstanden of maak je rondreis waarmee je veel in de auto zit? Ga je op bijvoorbeeld op safari, dan is het fijn om een auto te hebben die wat hoger is en niet handgeschakeld is. 

Hoeveel passagiers moeten er in de auto passen?
Denk daarbij niet alleen aan de personen maar ook aan de bagage die mee moet. 

 


5. Welke maatschappij moet ik kiezen?

Het internet stikt van de verhuurbedrijven die allemaal claimen de goedkoopste auto te hebben. Zelf kies ik er meestal voor om op verschillende website prijzen te vergelijken. Ga niet gelijk uit van de prijs die je naast de auto ziet staan, maar klik door naar de boekingspagina. Er komen namelijk nog vaak extra kosten bij die de verhuurmaatschappij niet gelijk op de eerste pagina laat zien, bijvoorbeeld: afkopen eigen risico, one-way-fee, kosten extra bestuurder. Hieronder heb ik een aantal verhuurmaatschappijen uitgelicht: 

Sunny Cars

Vervelende verrassing: Hoogseizoenpech alle huurauto's weg

+ Standaard all-inclusive 
+ huren zonder creditcard mogelijk
+ Kostenloos annuleren binnen 14 dagen na boeking
- Gelimiteerd aanbod

Happy Car

+Vergelijkingswebsite
+ Verschillende categorieën verzekeringen
- Extra toeslagen soms onduidelijk

Holiday Cars

Boek voordelig voor vertrek!

+ Vergelijkingswebsite
+ Verschillende categorieën verzekeringen
- Extra toeslagen soms onduidelijk

Budget

+Individuele aanbieder
- Soms scherpere prijzen
- Niet mogelijk om prijzen te vergelijken 


The Sharing Backpacker is in het leven geroepen om alle nuttige informatie van mede backpackers m.b.t. accommodaties, tours, en spullen te bundelen. 

The Sharing Backpacker, E-mail: info@thesharingbackpacker.nl